Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mempertimbangkan untuk mengemukakan saman malu terhadap penulis blog, Raja Petra Kamarudin yang mengaitkan beliau dengan skandal kapal tempur pesisir (LCS).

Memetik laporan media portal, Ahmad Zahid berkata, sebelum melakukan tuduhan, Raja Petra sepatutnya menyertakan bukti atau dokumen dan jika tidak berbuat demikian, beliau akan mengemukakan saman.

“Saya akan minta peguam-peguam saya untuk mengambil tindakan undang-undang kepada beliau. Banyak tulisan Raja Petra berdasarkan spekulasi daripada dirinya sendiri.

“Saya menghormati beliau secara peribadi kerana saya kenal beliau secara peribadi juga tapi beliau mesti sanggup untuk menanggung akibat daripada tuduhan liar yang beliau lakukan,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sedia untuk menemui Raja Petra berhubung dakwaannya mengaitkan Ahmad Zahid menerima sogokan berjumlah kira-kira RM67 juta dalam projek LCS.

Dalam pada itu, Pengerusi Barisan Nasional (BN) tersebut menasihatkan semua calon, pengurus kempen dan individu terlibat dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) agar berkempen secara berhemah.

“Pada hemat saya, kita cerita apa yang baik tentang diri kita, parti kita tapi jangan burukkan pihak lawan kerana pengundi telah cukup matang untuk menentukan parti mana yang mereka mahu sokong dan calon mana mereka mahu undi.

“Maka, atas kematangan pengundi, zaman untuk kita lakukan kecaman, kutukan atau lemparkan fitnah kepada parti atau calon pihak lawan adalah sesuatu yang berada di luar zaman kematangan politik.

“Pengundi tentunya amat mengetahui cara itu telah ketinggalan zaman,” tambahnya.