“Sebagai pemimpin kita tidak perlu kisah kepada provokasi.”

Itu antara penjelasan daripada calon Barisan Nasional (BN) Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali berhubung dakwaan sorakan ‘boo’ daripada penyokong Pas ketika menghadiri Majlis Penamaan Calon di Pejabat Daerah dan Tanah Kuala Nerus.

Mengulas lanjut, beliau beranggapan perkara tersebut hanya satu tindakan nakal daripada penyokong Pas dan beliau setiasa berlapang dada menerima kata-kata orang ramai.

“Sebagai pemimpin, saya mesti berjiwa besar dan saya sentiasa berlapang dada menerima apa-apa provokasi.

“Kita perlu santuni semua orang dan menganggap semua orang menyebelahi kita walaupun mereka berfikiran tidak baik terhadap kita,” katanya kepada BN Comms hari ini.

Dalam pada itu, beliau turut mengingatkan semua pihak agar sentiasa menerapkan ajaran Islam dengan memberi kemaafan kepada sesiapa yang telah menyakiti hati kita.

“Walaupun dia tersilap macam mana sekali pun, jangan mudah ambil hati.

“Berikan kemaafan kepada mereka dan mohon ampunlah kepada Allah SWT,” ujarnya

Khairuddin bakal berdepan saingan empat penjuru bagi merebut kerusi Parlimen Kuala Nerus yang disandangnya sebelum ini atas tiket Pas.

Beliau menerima tentangan daripada calon Pas, Datuk Dr Alias Razak; Datuk Seri Suhaimi Hashim daripada Pakatan Harapan (PH) dan Azaha Wahid daripada Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra).