Proses pengundian awal Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berjalan lancar tanpa sebarang masalah.

Mengikut laporan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), statistik peratus keseluruhan bagi undi awal ialah 85 peratus yang melibatkan Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Pasukan Gerakan Am (PGA) serta pasangan.

Selain itu, 578 Pusat Pengundian Awal (PPA) dibuka di seluruh negara yang melibatkan 970 dan mereka yang mengundi dilihat berkumpul sejak awal pagi di pusat mengundi sejak 7 pagi.

Daftar Pemilih Raya (DPRR) mengeluarkan laporan 146,737 orang tentera serta pasangan manakala 118,794 orang serta pasangan Polis Pasukan Gerakan Am (PGA) yang membuang undi menjadikan jumlah pengundi sebanyak 265,532 orang.

Dalam masa yang sama, calon Barisan Nasional (BN) turut meluangkan masa meninjau PPA di kawasan masing-masing seperti Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Shahril Hamdan, Shafiq Fhadly Mahmud, Khairy Jamaluddin dan ramai lagi.

Tahniah diucapkan kepada anggota PDRM dan ATM yang menjalankan tanggungawab sebagai rakyat Malaysia untuk turun mengundi demi kestabilan dan kemakmuran dalam negara.